Duit Syiling 50 Sen Berharga RM2K ??

Masa aku duk belek-belek duit syiling dalam tangan aku, aku terperasan salah satu duit syiling aku tu adalah duit syiling 50 sen tahun 1986. Wow! lama tu. Hampir 26 tahun tu. Kalu anak dara atau anak teruna, dah boleh kahwin dah tu. :smile:

duit syiling 50 sen

Maaflah yer..gambar tak clear sebab gigil pegang duit syiling 5o sen tahun 1986. :tongue:

Aku terpikir, agaknya kalu jual duit syiling ni berapa boleh dapat yer. Saje check ka mudah.com.my kan, sekali tengok ada duit syiling 50 sen yang harganya mencecah RM2K ! wow!

Duit Syiling Lama

Tapi tu duit syiling belah tepi aa. Duit syiling yang aku ada ni bukan belah tepi (belah tengah kut). Takpe, nanti aku belah tepi duit syiling aku tu. Mana tahu boleh dapat RM2K. hehe..

hmm… lepas ni nak kena korek tabung syiling anak aku aa. Kut kut ada duit syiling lama ke, boleh try jual RM40K satu. hehe..

p/s : Kat mudah.com.my ni macamĀ² orang jual yer. Masalahnya, ada ke orang beli barang yang pelik-pelik dan harga melampau tu? belum cuba belum tahu kan..hmm..

sambil tweet sambil buat duit. jom join #ChurpChurp

Dilihat sebanyak : 51208

248 thoughts on “Duit Syiling 50 Sen Berharga RM2K ??

  1. Setahu saya syiling 67,68,69 yg terbelah murah je,ramai yg miliki nya.yg di cari tahun 67,68,69 yg tidak terbelah.limited edition tu.mahal harganya.ada kes mengaku syiling 50sen 1976 ujud,yg benar BNM tidak mencetaknya tahun itu.ini baru special kes.baru panas harganya

      • Sepertimana duit syiling Parlimen yang lain, 10 sen juga mempunyai rekabentuk yang hampir sama. Pada bahagian hadapan siri ini kelihatan bangunan Parlimen di Kuala Lumpur, sebagai lambang demokrasi Malaysia. Lambang bulan sabit dan bintang berbucu 13 diambil daripada bendera Malaysia, melambangkan Malaysia sebagai negara Islam dan 13 buah negeri di Malaysia. Pada bahagian belakang, nilai denominasi tertera ditengah-tengah dan di apit bahagian tepi oleh bunga raya, bunga kebangsaan Malaysia. Duit syiling ini direka oleh Geoffrey Colley dan anda boleh menemui ukiran “GC” di bahagian hadapan duit syiling siri ini, dibawah bangunan Parlimen. Namun, ada juga duit syiling yang tidak mempunyai ukiran GC kerana masalah die syiling (alat untuk menempa duit syiling) yang tersumbat.

        Spesifikasi Teknikal:
        Nilai muka: 10 sen.
        Diameter: 19.4 mm.
        Berat: 2.82 gm.
        Komposisi: Copper-Nickel.
        Sisi: Milled.
        Mint: Royal Mint, UK & Kilang Wang Shah Alam.

        Senarai Tahun Keluaran & Mintage Duit 10 sen Parlimen:
        1967 -106,708,000 pcs
        1968 -128,292,000 pcs
        1971 -32,236 pcs
        1973 -214,832,756 pcs
        1976 -148,840,738 pcs
        1977 -52,720,061 pcs
        1978 -21,161,891 pcs
        1979 -50,633,326 pcs
        1980 -51,797,393 pcs
        1981 -236,638,957 pcs
        1982 -145,638,962 pcs
        1983 -30,831,573 pcs
        1988 -17,852,262 pcs

        Tahun tiada keluaran:
        1969, 1970, 1972, 1974, 1975, 1984, 1985, 1986 & 1987

        sebab2 kenape syiling 10sen thn 1971 mahal dipasaran… cuma 32,236 pcs shj dikeluarkan…. so paham2 jela ek hargenye mcm mane…..

  2. Salam semua..
    Saya ingin menjual syiling kesayangan saya yg bernilai 1 Ringgit
    20 tahun merdeka 1957-1977 ——-> Gambar Tuanku Abdul Rahman
    Sesiapa yg berminat boleh call/sms/Wassap saya di 0173557602-Puan Nora.
    nyatakan hrge anda..pling tgi lps..area Kuala Lumpur
    [email protected]

  3. Stok Duit Lama Ada Yang Kilat Sapa Nego Dulu Dia Punya,Stok Suplay Baru Mari Hantar,5sen,10sen,20sen,50sen,semua parlimen…freem duit syiling disediakan agar duit tidak kotor,call or sms sy segera.017-8849969

  4. Freem saftey coin:bingkai kertas perlindugan agar duit syiling anda tidak rosak or hitam,1Kotak Ada 50Keping,Saiz 10sen,20sen & 50sen,bagi 5sen pakai saiz 10sen punya…harga sekotak rm15 pos percuma ,kalu beli 4 kotak Rm50 Sahaja pos percuma,blh campur,,call or sms segera 017-8849969

  5. Plastic money:Plastic Simpanan Duit Kertas ,Tidak Seperti plastik biasa yang megandungi bahan kimia,plastic ini selamat untuk meyimpan koleksi duit lama,1Pek Ada 50keping rm15 pos percuma,berbagai saiz ,kalu beli 4pek Rm50 termasuk pos percuma,sebelum beli infor mahu duit saiz apa….stok terhad,call me and sms 017-8849969

  6. Salam semua..
    Saya ada banyak duit syiling lama termasuk 1 Ringgit 20 tahun Merdeka tahun 1957-1977 Gambar Tuanku Abdul Rahman..syiling lama untuk dijual:-
    i) 50 sen 1971-1988 ;
    ii) 20 sen 1967-1988 ;
    iii) 5 sen 1967-1982 ;
    iv) 1 sen 1967-1988
    Bagi sesiapa yang berminat, sila hubungi saya :
    -tel.:- 0173557602
    -email:- [email protected]

  7. sye ade duit syiling lame terbelah tepi antaranya ialah-1989,1987,1986,1968,1969,1967…..dan duit yang x terbelah pon sye ade tarikh stok lame punye….duit kertas lama pown sye ade….kalau berminat boleyh laaa call sye 0123681577

  8. Sya ada duit syiling 1 ringit tahun1976, 1971, 1957-1982….dan duit syiling 5 ringgit tahun1971 tunku abdul rahman putra al-haj bapa malaysia..n duit kertas lama pon ada n duit syiling 50 sen terbelah tahun 1967, 1968 n duit syiling dgn duit kertas dri negara asing pon saya ada…kalo berminat boleh wasap sye 0142679833

  9. sye ada duit syiling lame 50 sen..tahun
    1973.1978.1983.1986..
    duit 5sen.1968.1976.
    duit 10sen.1967.1978.1977
    duit.20sen.1973.1977.1981.1982.1987
    duit rm1 lame tahun.1995..
    kalau minat coll sye..0137223607

  10. Saya ada simpan……
    50sen tahun 1967 & 1968 terbelah dan berjalur di sisi tepi…
    1sen tahun 1970-1971-1973-1976
    Syiling Tuanku Abdul Rahman dan beberapa koleksi wang kertas malaya..
    Berminat hubungi sy..0137078879 joe

  11. As Salam tuan blogger… maklumat tuan kurang lengkap yg menyebabkan pembaca2 yg bukan collector keliru… Untuk pengetahuan tuan dan pembaca blog…. 50 sen tahun 67, 68 sisi terbelah (longkang) hanya bernilai RM2 – RM5 saja.. tahun 69 bolehle dapat RM20…Untuk 50 sen tahun 67 dan 68 sisi bergigi harga antara RM1200 – 1800 bergantung kpd conditon syiling… tahun 69 sisi bergerigi harga antara RM1500 – 2500 bergantung pada condition duit…harap maklum…. kpd yg ada syiling lama atau duit kertas lama boleh add saya – Dua Kupang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>